Av. Cihan Orhan
  • ANASAYFA
  • ARABULUCULUK ÜCRETİ
  • EKİBİMİZ
  • MAKALELER
  • İLETİŞİM
Ankara Arabuluculuk

Güncel Makaleler

Arabuluculuk Başvurusu

Arabuluculuk Başvurusu

Arabuluculuk Başvurusu

Arabuluculuk başvurusu ’nailişkin hukukumuzda;arabuluculuğa, arabulucuya başvurmak, arabuluculuk sürecini devam ettirmek, vazgeçmekveya sonuçlandırmak konusunda serbesttirler. Taraflardan her biri de diğertarafa, arabulucuya başvuru teklifi gönderebilir. Bu teklife 30 gün içerisindecevap verilmemesi halinde teklif reddedilmiş sayılır.

Bir başka ifadeyle; taraflar,dava açılmadan önce veya dava devam ederken arabulucuya başvurma konusundaanlaşabilirler. Ayrıca mevzuatımız da; Mahkemeleri, tarafları arabuluculukbaşvurusu konusunda aydınlatmak ve teşvik etmekle görevlendirilmiştir.Ancak, ülkemizdeki duruşma sürelerinin kısalığı da göz önüne alındığında; buteşvikin yeterli olmadığı uygulamada görülmektedir. 

Hukuk ve uzlaşmasistemleri güçlenmiş, hukuk sistemleri örnek hale gelmiş Almanya gibi ülkelerde, ön incelemeveya anlaşma  duruşmalarının Mahkeme salonu dışında daha rahat bir ortamdave süre baskısı olmadan yapıldığı da göz önüne alınmalıdır.

Bazı ülkelerde; Arabuluculuk, zorunlu bir süreç olarakbaşlatılmışsa da; Kanunumuzda isteğe bağlı olarak düzenlenmiştir. Ancak,Arabuluculuğun daha etkin hale getirilmesi ve tanınması için, Mahkeme öncesindebaşvurmanın zorunlu hale getirilmesi için yasal düzenlemeler için çabaharcanmaktır.

Taraflar, gerekarabulucuya başvururken gerekse tüm süreç boyunca birbirleriyle eşit haklarasahiptirler. Arabulucunun da;tarafsız ve bağımsız olması, taraflara eşit mesafede durması ve taraflara bueşitlik duygusunu hissettirebilmeleri sürecin verimli olması için oldukçaönemlidir.

Arabuluculuk sürecindegizlilik de önemli bir yer teşkil etmektedir. Taraflarca aksikararlaştırılmadıkça; arabulucu ve taraflar, arabuluculuk faaliyetiçerçevesinde sunulan bilgi ve belgeler ile diğer kayıtları gizli tutmaklayükümlüdürler. Mevzuatta belirtilen beyan ve belgeler; uyuşmazlıkla ilgilihukuk davası açıldığında yahut tahkime başvurulduğunda kullanılamaz.

Arabuluculuk SürecininSona Ermesi ve Anlaşma Sağlanması

Hukuk UyuşmazlıklarındaArabuluculuk Kanunu m. 17’de hangi hallerde arabuluculuğun sona ereceğinidüzenlemiştir:

a) Taraflarınanlaşmaya varması.
b) Taraflara danışıldıktan sonra arabuluculuk için daha fazla çabasarf edilmesinin gereksiz olduğunun arabulucu tarafından tespit edilmesi.
c) Taraflardan birinin karşı tarafa veya arabulucuya, arabuluculukfaaliyetinden çekildiğini bildirmesi.
d) Tarafların anlaşarak arabuluculuk faaliyetini sona erdirmesi.
e) Uyuşmazlığın arabuluculuğa elverişli olmadığının veya 4/12/2004tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince uzlaşma kapsamına girmeyen bir suçla ilgili olduğunun tespit edilmesi.

Arabuluculuk başvurusu sonundataraflar anlaştıkları, anlaşamadıkları veya arabuluculuk faaliyetinin nasılsonuçlandığını bir tutanak ile belgelendirirler. Bu tutanağa faaliyetinsonuçlanması dışında hangi hususların yazılacağına da yine taraflar kararverir. Arabulucu tarafındandüzenlenecek bu belge, arabulucu ve taraflarca imzalanır; ancak eğer taraflarcaimzalanmazsa sebebi de altına şerh düşülerek sadece arabulucunun kendisitarafından da imzalanabilir.

Arabuluculuk Başvurusu

brunsia avukat web sitesi
    [Kod-Menu-List]
  • [Kod-Menu-0-Adi]
      [Kod-Menu-0-Alt]
  • [Kod-Menu-1-Adi]
      [Kod-Menu-1-Alt]
  • [Kod-Menu-2-Adi]
  • [Kod-Blog-Baslik]