Arabuluculuk bilgi
Arabuluculuk bilgi anlamında şu anda mevcut sistemimizdetoplumsal olarak zayıf olduğumuz bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. NedirArabuluculuk Hukuk sistemleri gelişmiş demokratik toplumlardageniş uygulama alanı bulan ve uyuşmazlıkların çözümünde taraflar, toplum veadalet sistemi bakımdan çok olumlu katkılar sağlayan Arabuluculuk; 6325 sayılı HukukUyuşmazlıklarında ArabuluculukKanunu ile hukukumuzda yerini almıştır.
A) Arabuluculuğun Tanımı ve Faydaları
Arabuluculuk bilgi sahibi olmamız gereken bir konudur.Arabuluculuk Kanunun 2. Maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır: “Sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıylatarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretleçözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecininkurulmasını gerçekleştiren, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsızbir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözümyöntemi” dir. Bu noktada Arabulucu da;arabuluculuk faaliyetini yürüten ve Bakanlıkça düzenlenen arabulucular sicilinekayıtlı olan gerçek kişidir. Önemle belirtmeliyiz ki,Arabuluculuk; Hâkimlik veya Hakemlik değildir. Taraflar arasındakiuyuşmazlık konusu hakkında süreç sonunda bir karar vermez; tarafların birliktebir karara varmalarına yardımcı olur.
Taraflar, söz konusu uyuşmazlıkhakkında kendi kararlarını verdiklerinden; arabuluculuk süreci sonunda anlaşmayavarırlarsa, birlikte çalışmaya devam edebilirler. Böylece, kişiler (gerçek vetüzel kişi) arasındaki barış ve dolayısıyla toplumsal barış, huzur pekişir.Senelerce süren, yorucu ve masraflı Mahkeme aşaması yerine; birkaç saat içerisindehızlı bir çözüme erişebilirler. Bu şekilde hem taraflar daha az zaman ve paraharcamış olurlar; hem de yargı sisteminin iş yükü önemli ölçüde azalmış olur.Bu süreçte güvenilirlik ve gizlilik esas olduğundan, taraflar Mahkeme önündekonuşmayacakları konuları görüşüp; birbirlerini daha iyi anlayabilir, empatiile sonuca daha kolay ulaşabilirler. Bu noktada arabuluculuk bilgi sahibi olunması gereken önemli bir konudur.
B) Arabuluculuğa Elverişli Uyuşmazlıklar
Tarafların, üzerinde serbestçetasarrufta bulunabilecekleri iş veya hukuki işlemlerden doğan özel hukukuyuşmazlıkları Arabuluculuğa elverişlidir. Bu uyuşmazlıkların, yabancılıkunsuru taşımaları da Arabuluculuğa engel teşkil etmez. Bu bağlamda İşHukukuna, Ticaret Hukukuna, Kira Hukukuna, Tüketici Hukukuna vs. taraflarınserbestçe tasarruf edebilecekleri; bir başka ifadeyle Kamu düzenine ilişkinolmayan uyuşmazlıklar da arabuluculuk mümkündür.Bu bağlamda; İşçi-İşveren, Kiracı-Kiralayan, Tacir-Tacir, Esnaf- Tacir,Tüketici- Esnaf vb. aralarındaki hukuki uyuşmazlığın çözümü için Arabulucuyabaşvurabilirler.
Ancak aile içi şiddet iddiasınıiçeren uyuşmazlıklar ile ceza hukuku bağlamındaki uyuşmazlıklarda Arabuluculuk mümkün değildir.Ceza hukukunda, ayrı bir Alternatif Çözüm Yolu olarak uzlaştırmacı söz konusuolabilir. Hangi konularda arabuluculuk yöntemine gidebileceğinin bilinmesiönemlidir. Bu sebeple arabuluculuk bilgisahibi olunması gereken önemli bir kurumdur.