Arabuluculuk Eğitimi
Arabuluculuk Eğitimi
Arabuluculuk eğitimi; hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra beş yıllık meslekî kıdem kazanmış hukukçular tarafından alınan, arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili temel bilgileri,iletişim becerileri, müzakere ve uyuşmazlık çözüm yöntemleri, psikolojiile diğer teorik ve pratik bilgileri içine alan ve arabuluculuğun yerine getirilmesi ve amacına ulaşması için gerekli olan bilgi ve becerileri kazanılmasını hedefleyen eğitimdir.
Arabuluculuk Eğitiminin Kapsamı
Arabuluculuğa konu olan uyuşmazlık mahkeme önünde veya mahkemeye gitmeden çözüm üretilmesine imkân vermektedir. Arabuluculuk bir uzmanlıktır biçimidir. Bu uzmanlığı yetkili kurumların akredite ettiği yasa ile belirlenen eğitim süresi ve koşullarını sağlayan kurumlar verebilirler.Alternatif uyuşmazlık çözümü olarak arabuluculukta uzmanlaşmış olan kişiler,sistematik teknikler kullanarak, iletişim ve müzakere olanaklarından faydalanarak tarafların hukuksal uyuşmazlığı daha uygun koşullarda çözmesine yardım eder.
22 Haziran 2012 tarih ve 28331 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6325 sayılı “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu” ile 26Ocak 2013 tarih ve 28540 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği” kapsamında hukuk fakültesi mezunu ve en az beş yıllık kıdem almış olan hukukçuların yetkili kurum tarafından verilen eğitimi almalarından sonra Adalet Bakanlığının yapacağı yazılıve sözlü sınavda başarılı olmaları ve arabulucu siciline kayıt koşulu ile yapılacak bir faaliyettir.
1- Arabuluculuk için gerekli olan temel hukuk bilgisi
Arabuluculuk eğitiminde gerekli olan temel hukuk bilgisi; arabuluculuğa elverişli alanlar, yargılama aşamasında arabuluculukta dikkat edilmesi gereken hususlar, arabuluculuk müzakereleri sonunda yapılması gereken işlemler, anlaşmayla sonuçlanmada bu anlaşmanın düzenlenmesi ve hukuki niteliği, arabuluculuk sürecinde uyulması gereken etik kurallar gibi kanunda ve yönetmelikte yer alan, bir arabulucunun mutlaka bilmesi gereken ve oldukça önem arz eden hususlardır.
2- Arabuluculuk teknik bilgi eğitimi
Arabuluculuk eğitiminde teknik bilgi eğitimi; iletişim becerileri ve beden dili, müzakere yöntemleri, kişilik, genel psikoloji, toplantı yönetimi, öfke kontrolü, uyuşmazlık analizi, uyuşmazlık çözümünde uygulanacak yöntemler ve sorun çözme becerileri, davranış bozuklukları, gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji gibi daha ziyade toplantıyı kontrol altında tutmayı ve tarafları anlaşmaya sevk etmeyi gerçekleştirmeyi hedef edinmiş eğitim sürecidir.
Arabuluculuk eğitiminde öğrenilen hususlar, sadece arabuluculuk faaliyetinde değil; gerek avukatlık ve gerekse gündelik yaşantımızda bizlere çok önemli yetenekler katmaktadır.