Av. Cihan Orhan
  • ANASAYFA
  • ARABULUCULUK ÜCRETİ
  • EKİBİMİZ
  • MAKALELER
  • İLETİŞİM
Ankara Arabuluculuk

Güncel Makaleler

Eksik ya da hiç ödenmeyen işçi alacaklarında arabuluculuk

Eksik ya da hiç ödenmeyen işçi alacaklarında arabuluculuk

Eksik ya da hiç ödenmeyen işçi alacaklarında arabuluculuk

Eksik ya da hiç ödenmeyen işçi alacakları, işçilerin enbüyük sorunlarındandır. İşverenin ücret ödeme borcu; işçinin iş akdinde yapmayıüstlendiği iş görme borcu karşılığı olan ve işverenin iş akdinden doğan entemel borcudur. İşçinin ücret alacağını açıklamadan önce işçi ile işverenarasında ücret alacağından doğan itilafların arabuluculuk kurumu ile çok dahaverimli ve hızlı bir şekilde çözümlenebileceğini açıklamamızda yarar görüyoruz.Şöyle ki; işçi ve işverenlerin arabuluculukile uyuşmazlıklarını çözmelerinin her iki taraf içinde çok büyük yararlarıbulunmaktadır. Öncelikle; iş hukuku davalarının Yargıtay aşaması da dâhiledildiğinde 2-3 yıl gibi bir süreç alması, taraflar açısından yargılama masraflarını,faizi ve vekâlet ücretlerini önemli ölçüde artırmaktadır. İşçi anlaştığında;alacaklarına bir an önce kavuşmuş olacaktır. Bu sebeple eksik ya da hiç ödenmeyen işçi alacaklarında arabuluculuk kurumunabaşvurmak zaman ve ekonomiklik açısından çok daha kârlı olacaktır.

Ücret, iş akdinin kurucu unsuruolduğundan, ücret öngörülmeksizin yapılan iş sözleşmeleri geçersizsayılmaktadır. İşçinin yapmış olduğu iş karşılığında aldığı ücret, ülkemizdegünümüz şartlarında tek geçim kaynağı olduğundan ücret alacakları herhangi biralacak hakkı olmaktan çıkmış ve sosyal bir nitelik kazanmıştır. İşçinin ücretalacağı, Anayasa’nın 55. Maddesinde de güvence altına alınmıştır; “ Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet,çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğersosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır. Asgari ücretintespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da gözönünde bulundurulur. ”


İş Kanunu’nun32. Maddesi 1. Fıkrasında; “ Genel anlamda ücret bir kimseye bir işkarşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ileödenen tutardır.” Şeklinde tanımlanmıştır.

 

İş kanununda adıgeçen “ asıl ücret “ (İK37/2) işçiye ödenen temel ücret, para ile ödenentutardır. Bundan şu sonucu çıkarmamız gerekmektedir; temel ücret aynî ( eşya )olarak kararlaştırılamaz ve ödenemez.

 

Anlaşılacağıüzere işverenin en esaslı yükümlülüklerinden biri ve iş sözleşmesini kurucuunsurlarından birisi ücret ödemedir.

 

İşçinin ücretinin ödenmemesi halinde;İşçi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 34. maddesinin 1. fıkrası uyarınca günündeödenmeyen ücretler için yasal faiz değil, mevduatauygulanan en yüksek faizi ile ödemeyi talep edebilir.

 

Bu hususlardaki eksik ya da hiç ödenmeyen işçialacaklarında arabuluculuk ihtilaflarında, iyiiş hukuku arabulucusu ile sorunu çözmek için bir araya gelinmesindeyarar olmaktadır.

Eksik ya da hiç ödenmeyen işçialacaklarında arabuluculuk

brunsia avukat web sitesi
    [Kod-Menu-List]
  • [Kod-Menu-0-Adi]
      [Kod-Menu-0-Alt]
  • [Kod-Menu-1-Adi]
      [Kod-Menu-1-Alt]
  • [Kod-Menu-2-Adi]
  • [Kod-Blog-Baslik]