Av. Cihan Orhan
  • ANASAYFA
  • ARABULUCULUK ÜCRETİ
  • EKİBİMİZ
  • MAKALELER
  • İLETİŞİM
Ankara Arabuluculuk

Güncel Makaleler

Evlilik ve Emeklilik Nedenleriyle Kıdem Tazminatında Arabuluculuk

Evlilik ve EmeklilikNedenleriyle Kıdem Tazminatında Arabuluculuk

Evlilik ve emeklilik nedeniyle işten ayrılan kişilerin aşağıda anlattığımız işlemleri yaptıktan sonra hak kazandıkları kıdem tazminatını alabilmeleri için tek çözüm çalıştıkları yere dava açmak değildir. Türkiye’degittikçe yaygınlaşan arabuluculuk ile tarafları bir araya getirerek daha kısa sürede olumlu sonuçlar alınmaktadır. Evlilik ve emeklilik nedeniyle işten ayrılan kişilerin kıdem tazminatını almak için arabulucuya başvurabilirler. Evlilik ve Emeklilik Nedenleriyle Kıdem Tazminatında Arabuluculuk

15 yıl ve 3600 gün prim süresini dolduran işçiler; usulüne uygun bir şekilde bu durumlarını kanıtlarlar ve gerekli yasal işlemleri tamamlarlarsa Kıdem tazminatına hakkazanabilirler. Zira İş Kanunu ve Yargıtay içtihatları; emeklilik nedeniyle iş aktinin feshi halinde kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğinibelirtmektedirler. Ancak uygulamada işverenler ne yazık ki; Konuya ilişkin bilgi sahibi olmayan ve hukuki yardım almamış olan işçilere karşı, gerekli belgelerin sunulmadığı vs. itirazlarda bulunmaktadırlar. Dolayısıyla emeklilik nedeniyle işten ayrılmak isteyen işçilerin İş hukuku uzmanı bir Avukata başvurarak,gerekli ihtar ve fesih yazılarını Avukat ile göndermeleri kendi yararlarına olacaktır. Ankara’da Avukat Arabulucu olarak,müvekkillerimizin haklarını korumaktayız.

Yargıtay’ın emeklilik (veya 15 yıl 3600 gün) nedeniyle işten ayrılma durumunda kıdem tazminatına ilişkin birkararı şöyledir:

Somut olayda davacı, 1475sayılı Kanunun 14. maddesinin birinci fıkrası (5) numaralı bendi uyarınca onbeş yıl sigortalılık ve 3600 gün prim günü şartlarını sağladığı için 25.10.2010 tarihli dilekçesi ile işyerinden ayrılmış, 01.11.2010 günü başka bir işverene ait işyerinde çalışmaya başlamıştır. Davacının işyerinden ayrıldıktan sonra başka bir firmada çalışması hakkın kötüniyetli kullanılması olarak değerlendirilemez. Davacı, Kanunun kendisine verdiği yasal hakkınıkullanmıştır. Kanunda tanınan bu hakkın amacı, işyerinde çalışarak yıpranan vebu arada sigortalılık yılı ile prim ödeme süresine ait yükümlülükleri tamamlayani şçinin, emeklilik için bir yaşı beklemesine gerek olmadan iş sözleşmesini aktif sonlandırabilmesine imkân tanımaktır. Bu nedenle davacının, davasının kabulü ile kıdem tazminatının ödenmesine karar verilmesi gerekirken, mahkemece,hatalı değerlendirme ile davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.”.

İş Kanununun yürürlükteki 14.Maddesinin 1. Fıkrası, kadın işçinin iş akdini  “ evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi arzusu ile sona erdirmesi”halinde kıdem tazminatı hakkının olacağını düzenlemiştir. Ankara Avukatı olarak Hukuk Büromuzda, işçiye vekâleten Noterden gönderdiği ihtarnamelerde, evlilik nedeniyle kıdem tazminatı talebinin yanı sıra; işçi ileyapacağımız görüşme neticesinde var olduğu kanaatine sahip olduğumuz; Fazlamesai ücreti; Ulusal, Dini Bayram ve Genel Tatil ücreti; Hafta tatili ücreti,bakiye maaş alacağı gibi alacak kalemleri de talep edilerek; faizbaşlangıcı için de işverenler temerrüde düşürülmektedir.

Yargıtay’ın da konuya ilişkin birkararı şöyledir:

“4857 sayılı İş Kanunu’nun120. maddesi yollamasıyla, halen yürürlükte olan 1475 Sayılı Yasa’nın 14.maddesinin birinci fıkrasında, kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanabilecek şekilde feshedebileceği hükme bağlanmıştır. Kadın işçinin; evlilik sebebiyle fesih hakkı, evlilik tarihinden itibaren başlar. Bu hak, sadece kadın eşe tanınmış olup, resmi evlilik işleminin tamamlanmasından itibaren bir yıl içinde kullanılmalıdır.”

Evlilik ve Emeklilik Nedenleriyle Kıdem Tazminatında Arabuluculuk

brunsia avukat web sitesi
    [Kod-Menu-List]
  • [Kod-Menu-0-Adi]
      [Kod-Menu-0-Alt]
  • [Kod-Menu-1-Adi]
      [Kod-Menu-1-Alt]
  • [Kod-Menu-2-Adi]
  • [Kod-Blog-Baslik]