İş hukuku arabuluculuk
iş hukuku arabuluculuk
iş hukuku arabuluculuk ülkemizde ilerleyen süreçte oldukça etkin bir biçimde kullanılmaya başlayacaktır.Yürütülen kanun çalışmalarında iş hukuku alanında arabuluculuk bir dava şartı haline getirilmeye çalışılmaktadır.Bunun nedeni ise arabuluculuğun kalıcı bir barış ortamı sağlayabilecek bir yöntem oluşudur. İş Hukuku ile arabuluculukilişkisi özellikle iş davalarının yoğun olması sebebiyle mahkemelerin iş yükünü de azaltabilecek bir uygulama biçimidir. Arabuluculuk dünya üzerindeki gelişmiş pek çok ülkede yoğun bir biçimde uygulanmaktadır. Ülkemiz iş hukuku arabuluculuk uygulamasında;tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği iş ve işlemlerden kaynaklanan özel hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuğa başvurulabilir. Bu özel hukuk uyuşmazlıklarının, yabancılık unsuru da taşıması arabuluculuğa engel teşkil etmez.
Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere; İş hukukuna ilişkin işçi ve işverenin aralarındaki özel hukuk uyuşmazlıklarına ilişkin arabulucuya başvurmaları mümkündür. Örneğin işten ayrılan bir işçinin kıdem, ihbar tazminatları,fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil, hafta tatili, maaş vb. ücret alacaklarına ilişkin uyuşmazlıklarda taraflar arabulucuya başvurabilirler.
Uygulamada; arabuluculuk ile çözülen en çok uyuşmazlığın İş Hukuku alanında olduğu görülmektedir. Dolayısıyla; yargı organlarını yoğun bir şekilde meşgul eden, İş Hukuku uyuşmazlıklarının bir kısmının Arabuluculuk ile çözülmüş olması geleceğe ilişkin de önemli ve etkin bir çözüm imkânını gözler önüne sermektedir.
Kanımızca da; İş Hukuku uyuşmazlıklarında, işçi ve işverenlerin İş hukuku Arabuluculuk ile uyuşmazlıklarını çözmelerinin her iki taraf içinde çok büyük yararları bulunmaktadır. Öncelikle; iş hukuku davalarının Yargıtay aşaması da dâhil edildiği zaman 2-3 yıl gibi bir süreç alması,taraflar açısından Yargılama masrafları, faiz ve vekâlet ücretlerini önemli ölçüde artırmaktadır. İşçi anlaşmaya vardığında; alacaklarına bir an önce kavuşmuş olacak ve işçisiz kalacağı dönemi daha rahat atlatma imkânına kavuşacaktır. İşveren de; gerekirse pazarlık yaparak Mahkemede çıkabilecek daha yüksek meblağları, yargılama masrafları, faiz ve vekâlet ücretlerini ödemekten kurtulacak; üstelik çalışma barışını koruyabilecek ve işyeri ekonomik dengelerini daha rahat hesaplayabilecektir. Tüm bu nedenlerle iş hukuku arabuluculuk oldukça cazipbir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
iş hukuku alanında arabuluculuk yönteminin her geçen gün daha fazla artacağına olan inancımız oldukça fazladır. Zira iş davalarının azalması ve çabuk sonuca bağlanması da bu sistemin başarısına bağlıdır. Bu konuda işçi ve işveren sendikaları ile diğer sivil toplum kuruluşlarına da büyük görevler düşmektedir.