Av. Cihan Orhan
  • ANASAYFA
  • ARABULUCULUK ÜCRETİ
  • EKİBİMİZ
  • MAKALELER
  • İLETİŞİM
Ankara Arabuluculuk

Güncel Makaleler

İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği

                                                               İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

            İş sağlığı vegüvenliği son yıllarda devletlerin bilhassa önem verdikleri konulardanbiridir. İş sağlığı ve güvenliğigelişen dünya düzeninde bir noktada ülkelerin gelişmişlik düzeyine de işaretetmektedir. Gelişmiş toplumlar işsağlığı ve güvenliği önlemlerini her türlü ekonomik gayeyi bertaraf ederekalmaktadırlar. Ülkeler gelişip, değiştikçe insan hayatına verilen değerartmakta ve bunun çalışma hayatındaki görünümü de iş sağlığı ve güvenliği konusundaki düzenlemeler biçiminde ortayaçıkmaktadır.

            İş sağlığı vegüvenliği konusunda yasal düzenlemeler bizim hukuk sistemimizde demevcuttur. Söz konusu düzenlemeye göre; kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığıve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesiiçin işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerinidüzenlemektir. Yani kanun çalışma hayatına müdahale etmekte, işçiyikorumaktadır. Bu korumayı sağlarken de çeşitli amir hükümler getirmektedir. Buamir hükümlerle işverenler için getirilen yükümlülükler şunlardır;

            a) Mesleki risklerin giderilmesi, eğitimler ve meslekibilgi verilmesi de dâhil her çeşit tedbirin alınması, gerekli organizasyonunhayata geçirilmesi, iş için gereken araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve emniyettedbirlerinin değişen dünya şartlara uygun bir biçime getirilmesi ve halen mevcutdurumun iyileştirilmesi için çeşitli çalışmalar yapar.

            b) İşyerinde alınan işsağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını takip eder, denetlerve uygunsuzlukların giderilmesini sağlamak için gereken önlemleri alır.

            c) Riskler söz konusu ise risk değerlendirmesi yapar veyagerekli yerlere yaptırır.

            ç) Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlikyönünden işe uygunluğunu göz önüne alır.

            d) Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındakiçalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gereklitedbirleri alır

            Ayrıca, İşyeri dışında bulunan uzman kişi vekuruluşlardan hizmetler alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldıranbir etkiyi haiz değildir.

            Bir diğer husus olarak çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlükleri işvereninsorumluluklarını ortadan kaldırmaz ve işverenin bu sorumluluklarına etki etmez.Ayrıca işveren iş sağlığı ve güvenliğikonusunda aldığı önlemlerin maliyetini çalışanlarına yansıtamaz. Yani buönlemleri alması noktasında çalışanlarının maddi ve manevi menfaatlerindekesintiye gidemez. 

brunsia avukat web sitesi
    [Kod-Menu-List]
  • [Kod-Menu-0-Adi]
      [Kod-Menu-0-Alt]
  • [Kod-Menu-1-Adi]
      [Kod-Menu-1-Alt]
  • [Kod-Menu-2-Adi]
  • [Kod-Blog-Baslik]