Av. Cihan Orhan
  • ANASAYFA
  • ARABULUCULUK ÜCRETİ
  • EKİBİMİZ
  • MAKALELER
  • İLETİŞİM
Ankara Arabuluculuk

Güncel Makaleler

işçi alacaklarında arabuluculuk Ankara

işçi alacaklarında arabuluculuk Ankara

işçi alacaklarındaarabuluculuk ankara

işçi alacaklarındaarabuluculuk Ankara da yoğun bir şekilde uygulanan çözüm yollarındandır.Özellikle işçilerin yoğun olarak çalıştıkları yerlerde işçi alacakları ileilgili uyuşmazlıklar sıkça yaşanmaktadır. İşçi alacakları, kısaca işçilerinortaya koydukları emek sonrası hak kazandıkları alacaklardır.

İşçi alacaklarının arabuluculuk uygulamasında en çok talep edilenleri; Kıdem tazminatı, İhbar tazminatı, Fazlamesai ücretleri, yıllık izin ve tatil ücretleri ile maaş ücret alacakları dır.

Kıdem tazminatını, şartlarıoluşmuşsa işçi ve işveren arasında yapılan iş sözleşmesinin sona ermesiyle birlikteortaya çıkan bir alacak olarak tanımlayabiliriz.. Kıdem tazminatına hakkazanabilmek için bazı şartlar vardır. Bunlar aynı işyerinde en az bir yılçalışmış olmak, işveren tarafından iş kanununun 25/2 maddesinde gösterilen fesihsebepleri dışında bir nedenin varlığı, muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıylaişten ayrılmak zorunda kalınan haller, kadın işçinin evlenmesi kaynaklı iştenayrılması, işçinin ölümüyle birlikte iş sözleşmesinin feshi halinde ve sonolarak da emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda gerekensigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması durumlarında işçi kıdemtazminatına hak kazanabilmektedir.

Diğer bir işçi alacağıda ihbar tazminatı olup, iş kanunu madde 17’ de düzenlenmiştir. Bu maddeuyarınca iş sözleşmesinin feshinden önce durumun diğer tarafa yazılı olarakbildirilmesi gerekmektedir. Bu madde de belirtilen bildirim sürelerine uyulmazsa;sözleşmeyi fesheden taraf diğer tarafa ihbar tazminatı ödemek zorundadır. İşçialacaklarından ihbar tazminatı, işçi duruma göre lehine ve aleyhine işleyebilecekşekilde düzenlenmiş bir tazminat türüdür. Kanun uyarınca; altı aya kadar sürençalışmalarda, iki hafta; altı aydan bir buçuk yıla kadar süren çalışmalardadört hafta; bir buçuk yıldan üç yıla kadar süren çalışmalarda 6 hafta; üç yıldanfazla süren çalışmalarda ise sekiz haftalık bir bildirim süresiuygulanmaktadır.

işçi alacaklarındaarabuluculuk Ankara uygulamasında sıkça karşılaşılan ihtilaflı alacaklardanbiri de fazla mesai ücretleri dir. Fazla mesai yapacak işçinin, bu duruma onayvermesi gerekmektedir. Onayı alınmayan işçi fazladan çalıştırılamaz. Genelde buonay başlangıçta iş sözleşmeleri ile alınmaktadır. Ancak fazla mesai yapmakiçin onay vermek, fazla mesai ücretinin zamlı olarak ödenmesine engel olmaz. Fazlamesai haftalık 45 saati aşan çalışma süreleridir. Ancak İş Kanunu madde 66 dayer alan denkleştirme esasına göre gün içinde veya hafta başında yapılan fazlamesai sonrası takip eden gün ve haftalarda işçi daha aza çalıştırılarakdenkleştirme yapılabilmektedir.

İşçi alacaklarından; haftatatili, ulusal bayram ve genel tatiller ile yıllık ücretli izinler olup; diğermakalelerim izde ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Arabuluculuk, tüm işçialacaklarında geçerli ve etkili bir yöntem olup; alacakların yıllarca sürenyargılama süreçlerinden önce tahsili için öncelikle denenmesi gereken biryoldur.

işçi alacaklarındaarabuluculuk Ankara

brunsia avukat web sitesi
    [Kod-Menu-List]
  • [Kod-Menu-0-Adi]
      [Kod-Menu-0-Alt]
  • [Kod-Menu-1-Adi]
      [Kod-Menu-1-Alt]
  • [Kod-Menu-2-Adi]
  • [Kod-Blog-Baslik]