Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Ankara
TicariUyuşmazlıklarda Arabuluculuk Ankara
Ankara ATO konferans salonunda, Adalet Bakanlığı,Arabuluculuk Daire Başkanlığı, TBB, TOBB, Ankara Ticaret Odası ve Ankara Barosunun işbirliği ile 03.05.2017tarihinde, Ankara’ da “Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk ve ArabuluculuktaAvukatın Rolü” konulu sempozyumdüzenlenmiştir. Buna ilişkin tarafıma iletilen notları Sizlerle paylaşmayıyararlı bulmaktayım. Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Ankara:
ATO’dagerçekleşen, Yargıtay 19. Hukuk Dairesi Başkanı Şükrü SARAÇ’ ınmoderatörlüğünde, “Ticari Uyuşmazlıkların Çözümünde Arabuluculuk” başlığıaltında gerçekleştirilen ilk oturuma: ABD’ den Arabulucu John Thomas PORTER,İngiltere’ den Arabulucu Charles MIDDLETON, Yunanistan’ dan Arabulucu SpyrosANTONELOS, Arabuluculuk Daire Başkanlığı, Arabuluculuk Kurulu Üyesi İlkerKOÇYİĞİT ile Enerji Sektöründe CEO olan Cem ÖNCE konuşmacı olarak katılmıştır.
ArabuluculukDaire Başkanlığı, Arabuluculuk Kurulu Üyesi Fatih SOYSAL’ ın moderatörlüğünde,“İş Uyuşmazlıklarının Çözümünde Arabuluculuk” başlığı altında gerçekleştirilen2. oturuma: Güney Afrika’ dan Arabulucu Ebrahim PATELIA, Dokuz EylülÜniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Serkan ODAMAN,Marmara Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Talat CANPOLAT ve Arabulucu Erol KOÇ konuşmacı olarak katılmıştır.
TESKGenel Sekreter Yardımcısı Yasemin ERTEKİN’ in moderatörlüğünde, “ArabuluculuktaAvukatın Rolü” başlığı altında gerçekleştirilen son oturuma: ABD’ den ArabulucuJohn Thomas PORTER, Lübnan’ dan Arabulucu Georges FEHGALI, ArabulucularDerneğinden Sabri HAFİF, Ankara Arabulucular Derneği Başkanı Nejdet GÖĞÜSDEREve Adalet Bakanlığından, Başuzman Arabulucu Yonca Fatma YÜCEL konuşmacı olarakkatılmıştır.
Sempozyumda Antalya Barosunu temsilen katılmış olup, bu güzel ve verimli çalışmayı, AntalyaBarosu Arabuluculuk Kurulu olarak, kısa notlar halinde faydalı olmasıdileklerimizle paylaşıyoruz.
Arabuluculuk ile ilgili açılış konuşmaları
1- Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı SayınGürsel BARAN konuşmasında;
Arabuluculuk sayesinde hukukiuyuşmazlıklar artık; mahkemeye başvurmadan önce veya dava açtıktan sonra,tarafsız, bağımsız ve eğitimli 3. kişinin yardımıyla kısa sürede çözülebiliyor.Arabuluculuk, zamandan ve masraflardan tasarruf ediliyor olunmasının yanı sıra,tarafların arabulucu yardımıyla çözümü kendilerinin üretip, kendi kararlarınıverebiliyor olması sebebiyle de oldukça avantajlı bir yöntem.
Arabuluculuk Daire Başkanlığınınverilerine göre; bugüne kadar arabuluculuk yoluyla 12.000’den fazla uyuşmazlıkarabuluculuk yoluyla çözülmüş; yani taraflar bu uyuşmazlıkları yargıyataşınmamış ve kendi menfaatleri doğrultusunda çözüm üretip sonuç almışlardır.
Bugüne kadar arabuluculuk yoluylaçözümlenen uyuşmazlıkların %90’ının işçi-işveren uyuşmazlıkları olduğugörülüyor. Yargıtay’ ın 1 yıl içinde baktığı 780.000 uyuşmazlığın %30’ unu işdavları oluşturmaktadır. Arabuluculuk müessesesinin etkisini ve kapsamınıarttırmak için ilk etapta işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuğu davaşartı haline getiren iş mahkemeleri kanunu tasarısı hazırlandı. Bu sayede işçive işverenin menfaati doğrultusunda uyuşmazlıklar, 1-2 hafta gibi kısa birsürede çözülecek ve bu da çalışma barışına katkı sağlayacaktır.
Adalet Bakanlığı verilerine göre işdavalarının ortalama 431 günde sonuçlandığı dikkate alındığında, yeni iş kanunutasarının kısa sürede yasalaşması iş dünyası olarak beklentilerimizarasındadır. Kısa sürede çözüm, her iki kesimin işlerine zaman ayırması içinfırsat yaratacaktır.
2- Ankara Baro Başkanı Av. Sayın Hakan CANDURANkonuşmasında;
Ülkemizde yargının en önemli sorunlarındanbiri, Anayasanın 19 ve 141. maddelerinde koruma altına alınmış olan makulsürede yargılanma hakkının yeteri kadar işletilememesidir. Adil yargılanmahakkının ihlali, adalete olan güveni ortadan kaldırmakta ve tarafları kendi haklarınıbaşka yollarla arama durumuna getirmektedir. Bu nedenle alternatif uyuşmazlıkçözüm yöntemleri, bu sorunu çözmesi açısından önem taşımaktadır. Arabuluculuksayesinde, taraflar arasındaki ilişkiler ve hassas ticari münasebetlerkorunabilecektir.
Avukatlık, hukuki uyuşmazlıklarda, hukukuolaylara uygulama sanatıdır. Mevzuatı somut olaya uygulayarak sorunlarıgidermek avukatların uzmanlığıdır. Arabuluculuğun arzu edilen şekildeuygulanması ve fayda sağlayabilmesi; uygulama ve yargılamaya hakim olanavukatlar sayesinde olacaktır.
3- TBB GenelSekreteri Av. Sayın Güneş GÜRSELER konuşmasında;
Sayın baro başkanının da ifade ettiğigibi; “adil yargılanma hakkı”, “makulsürelerde yargılanma hakkı” ve “nitelikli yargılanma hakkı” temelhaklardır. Bunu gerçekleştirmede bütün görevi sadece mahkemelerimize, sadeceyargı organlarımıza bırakmak yerinde değildir. Arabuluculuk sayesinde yargınınyükü azalacaktır.
Arabuluculukta avukatların rolünün etkinolduğunu düşünüyoruz. Avukatların arabulucu olması konusundaki ısrarımız gibi;tarafların arabuluculuk sürecinde avukatla temsilinin de zorunlu halegetirilmesini istiyoruz. Özellikle iş davalarında zorunlu arabuluculuk geliyorve bu zorunluluk nedeniyle gelen eleştiriler: “işverenin karşısında işçinin güçsüz kalacağı” endişesindenkaynaklanmaktadır. Şayet tarafların avukatla temsili zorunluluğu gelirse böylebir endişe olmayacaktır.
Bunun yanında “zorunlu arabuluculuk” doğru bir kavram değildi. Tarafların masadankalkma hakları vardır ve hiçbir hak kaybına uğramamaktadırlar. Bu zorunluluk “deneme zorunluluğu”dur.
TicariUyuşmazlıklarda Arabuluculuk Ankara