Trafik kazalarında değer kaybı arabuluculuk
Trafik kazalarında değer kaybı arabuluculuk
Ülkemizde yapılan araştırmalarda ortaya çıkan istatistîki verilere göre trafik kazalarının büyük bir çoğunluğunda maddi hasarlar meydana gelmektedir. Meydana gelen trafik kazaları maddi hasarlı, ölümlü ya da yaralamalı olabilmektedir. Trafik kazalarında değer kaybı arabuluculuk ile çözümlenebilir. Maddi hasarlı trafik kazası başına gelenler emniyet güçlerini çağırmadan kendi aralarında Kaza Tespit Tutanağı düzenleyebilmektedirler. Maddi hasarlı trafik kazası sonucunda eğer taraflar tutanağın tutulması aşamasında anlaşmazlık yaşarlarsa;kaza maddi hasarlı da olsa polis çağırmak ve tutanak tutulması gerekmektedir.Aksi halde trafik sigortası ve kasko ile hasarlı aracın onarılması yada pert kaydının düşülmesini gerçekleştirmek zorlaşabilmektedir.
Kusuru bulunmaksızın karışılan trafik kazasında aracı hasar gören sürücülerin araçları kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortasından;karşı tarafın zorunlu trafik sigortası olmaması halinde ise kendi kaskoları tarafından zararları karşılanmaktadır. Hasar gören araç; aracın yetkili servisi tarafından onarılmakta ve gerekli parçaları ise orjinalleri ile değiştirilmektedir. Ancak sonraki aşamada yani hasarlı aracın yetkili servis tarafından hasar gören kısımların orjinalleri ile değiştirilmesinden sonra araçta hasar kaydı bulunacaktır. Üzerinde hasar kaydı bulunan aracın piyasa değeri düşmekte ve değerinin altında satılmasına yada satılamamasına neden olmaktadır.
Trafik kazası neticesinde kusuru bulunmayan araç sahibi aracın değerinde meydana gelen azalmaya yönelik araç değer kaybı tazminatı davası açabilir.
Bu gibi durumlarda kazaya neden olan aracın sürücüsüne,sürücü ile ruhsat sahibi farklı kimseler olduğu takdirde ruhsat sahibine de araç değer kaybı tazminatı davası açılabilecektir. Ancak ülkemizde bilindiği gibi; açılan bir dava zaman ve masraf bakımından bir hayli dava açanı güç duruma düşürebilmektedir. Bunun içindir ki diğer birçok dava türlerinde olduğu gibi araç değer kaybı tazminatı davası açmak yerine arabuluculuk kurumuna başvurulabilmektedir.
Trafik kazalarında değer kaybı arabuluculuk
Adalet Bakanlığı ARABULUCULUK Daire Başkanlığı ile Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’ nce yapılan görüşmeler neticesinde 14/05/2015tarihli ve 29355 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları Tebliğinde tebliğe konu uyuşmazlıklarda Arabuluculuğa başvurulabileceğine dair yapılan değişiklik 2 Ağustos 2016 tarih 29789 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Yapılan değişiklik ile ilgili mevzuatta yer alan genel şartların C.7’ nci maddesi başlığı ile araç değer kaybı tazminatı davalarında arabulucuya başvurulabileceğinin yolu açılmıştır.
“C.7.ARABULUCUYA BAŞVURU VE YETKİLİ MAHKEME
Zarar görenin,zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yolunagitmeden önce ilgili sigortacıya yazılı başvuruda bulunması gerekir.
Sigortacının başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarakcevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, hak sahibi sigortacının merkez veya şubesinin veya sigortas özleşmesini yapan acentenin bulunduğu yer mahkemelerinde, kazanın meydana geldiği yer mahkemesinde ya da zarar görenin ikametgâhının bulunduğu mahkemede dava açılabileceği gibi uyuşmazlığın çözümü için Sigorta Tahkim Komisyonuna da başvurabilir.
Sigortacı başvuru tarihinden itibaren en geç15 gün içinde tazminat tutarında anlaşma sağlayamadığı durumda, anlaşma sağlayamadığı tutar için arabulucuya başvurabilir. Anlaşma sağladığı tutarı isebu Genel Şartların B.2 nci maddesi çerçevesinde ( İspat yükü sigortacıdadır ) hak sahibine öder. Hak sahibi de arabulucuya başvurabilir.
Sigortacıya karşı dava açılmış olması arabulucuya müracaata engel değildir.
Arabuluculuk usulünde hak sahibinin vekil ile temsil edilmesi durumunda vekâlet ücretini ilgili mevzuat dahilinde sigortacı öder.”
Trafik kazalarında değer kaybı arabuluculuk